ЕС ще събаря бариерите пред хората с увреждания

Сряда, 17 ноември 2010 14:15

 

От следващата година всички европейци с увреждания, които са около 80 милиона, не трябва да преодоляват никакви бариери при преминаването на границите и пътуването в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това се предвижда в новата стратегия на Европейската комисия "Европа без бариери", чиято цел е "да осигури по-добър достъп" на хората с увреждания, съобщи пресслужбата на Еврокомисията.

 
Една от мерките, които могат да се предприемат за "Европа без бариери" например, е картата за паркиране за една страна да важи и за другите държави-членки.


В стратегията се предвижда взаимното признаване на националните удостоверения за увреждане и  насърчаването на процеса на стандартизиране. По този начин все повече услуги трябва да бъдат достъпни за хората с увреждания и така животът им да бъде улеснен.


Тези мерки трябва да се отразят положително и на европейската икономика, която преминава през сериозни бюджетни съкращения. Те биха могли, например, да стимулират европейския пазар за помощни средства и услуги, за който се смята, че дори сега възлиза на 30 милиарда евро годишно.

"Ние помагаме на хората и на икономиката", каза говорителят на Еврокомисията Матю Нюман.


Пред агенция Франс прес глухият евродепутат Адам Коса каза, че приветства стратегията и призова за бъдещи усилия в развитието на употребата на езика на глухонемите и брайловата азбука. Според него така ще се подобри обучението на хора с увреждания за включване на трудовия пазар.

 

Източник: dnevnik.bg

Ако харесвате този сайт - подкрепете ни в БГ Топ класацията тук