Предприемаческа борса помага на младежи с увреждания да започнат свой бизнес

Петък, 03 Декември 2010 18:15

 

Първата по рода си "Младежка предприемаческа борса" за хора с увреждания се състоя вчера в София. Инициативата, която цели да подпомогне младежите в започването на собствен бизнес, се проведе по повод днешния 3 декември – Международния ден на хората с увреждания.

Проектът се организира от фондация "Каузи", а финансирането се осигурява от "Програма за младежки дейности 2008-2010" на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи".

"Младежка предприемаческа борса 2010" е проект, който насърчава инициативата и предприемачеството сред хората в неравностойно положение. В него участват 20 младежи, от които 15 със слухови увреждания, на възраст от 18 до 35 години. Всички те са обединени от желанието да осъществят своя социална или бизнес идея, а фондация "Каузи" им помага в първите им стъпки като предприемачи.


Представените от младежите проекти са в сферата на електронната търговия  за специализирани продукти, изкуството, танците, спорта, социалните услуги, рекламата и други. Работата по всички от тях вече е започнала, като има и действащи търговски обекти.

Дамян Калчев, един от младежите, които представиха идеите си, например се е насочил към улесняване на работата и живота на хората със специфични нужди. Неговата фирма "Интерра" ЕООД предлага онлайн магазин за стоки за хора с увреден слух, за хора работещи с лявата ръка и с други специфични потребности.

Друг участник във форума е Господин Йорданов  – собственик на първата частна отопластична лаборатория в България, намираща се в град Пловдив. Той търси начини и средства да разшири своята дейност с нови машини, да обогати продуктовата си гама от разнообразни ушни отливки, онлайн магазин за продажба на отливките, допълнителна квалификация в Германия и изпълнение на поддържаща рекламна и информационна кампания.

Екипът на Георги и Дияна Гьолеви предложи на своите клиенти допълнителна услуга: "Рекламно ателие" към традиционната книжарница "Вержин 2007" ООД . Камелия Славейкова и София Димитрова пък презентираха идеята си за арт център "Цветна дъга". Целта на инициативата е да подпомогне социалната интеграция на децата с увреждания и техните връстници чрез различни творчески дейности.

Представената бизнес идеята на Траян Корчев включва поддържане на семеен бизнес в сферата на търговията със спортни стоки в столичния квартал Симеоново.

В рамките на проекта организаторите работят по методика за обучение и квалификация на хора с увреждания. Те се надяват, че инициативата ще направи младежите по-уверени и по-смели, като има даде самочувствие за равнопоставеност на пазара. Участниците са имали индивидуални консултации по бизнес планиране, работа с инвеститори, партньори и спонсори, както и по социална интеграция- умения, необходими на начинаещите предприемачи.

По време на борсата бяха дискутирани проблемите на социалната икономика и социалното предприемачество, както и схеми за финансиране на стартиращи предприемачи. Младежите се запознаха с възможностите за застраховане и кредитиране на малки и средни предприятия и неправителствени организации. Дългогодишни предприемачи пък има разказаха своите успешни бизнес истории и им дадоха ценни препоръки.

Изпълнението на проекта не приключва с вчерашния форум, защото фондация "Каузи" си е поставила за цел да превърне борсата в ежегодно събитие. Тя предвижда и създаването на интернет портал за нуждите на своя проект. Организаторите се нуждаят от ментори-доброволци, както и от учебни материали. За да подобрят дейността си те търсят възможности за професионални обучения, стажове и програми за обмен в областта на младежкото предприемачество.

На събитието бяха представени и две нови схеми за финансиране, които Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще обяви в началото на 2011 г. Първата – "Нови възможности" – ще предоставя подкрепа на общинските администрации за осигуряване на заетост на лица от рискови групи, като многодетни майки, самотни родители, малцинствени или етнически групи, трайно безработни, хора с трайни увреждания и други. По нея ще бъдат финансирани създаването на различни видове социални предприятия, осигуряване на защитена заетост на хора в неравностойно положение и провеждане на мотивационни обучения.

Втората схема е "Шанс за всички" и е насочена към вече съществуващи социални предприятия. Програмата цели да подкрепи социалното включване на хора с увреждания чрез финансиране на специализирани предприятия, които да предоставят обучения, квалификация и осигуряване на заетост.

И двете схеми са разработени по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Предвижда се те да бъдат публикувани на интернет страницата на АСП през януари 2011 г. В десетдневен срок след публикуването им заинтересованите лица ще могат да дадат своите коментари и препоръки.

 

Източник: dnevnik.bg
 

Ако харесвате този сайт - подкрепете ни в БГ Топ класацията тук